Screening cancer colorectal: 50.000 de beneficiari până în 2023

screening colorectal fundeni

Cancerul colorectal reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivelul Uniunii Europene, implicit al României, fiind a doua cauză de incidență și mortalitate prin cancer.

Prevenția și diagnosticul precoce sunt esențiale în programele de luptă împotriva cancerului colorectal, iar screeningul s-a dovedit eficient în scăderea mortalității în cazul localizării colorectale.

Institutul Clinic Fundeni a anunțat demararea, în noiembrie 2021, a activităților de screening în cadrul Proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II -  Sud-Muntenia”.

”Proiectul face parte din cele 15 organizate la nivelul Institutului Clinic Fundeni și contribuie la dezvoltarea și promovarea activităților medicale de cercetare, dezvoltare și formare multidisciplinară pe care unitatea noastră le derulează în dublă calitate: de centru multidisciplinar de excelență și institut medical”, a declarat prof. dr. Anca Coliță, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Diagnosticat în stadii precoce, cancerul colorectal este curabil şi, extrem de important, poate fi prevenit prin rezecţia endoscopică a polipilor adenomatoşi colorectali, leziuni premaligne, diagnosticate la persoane simptomatice sau asimptomatice, în condiţiile screeningului. ”Screeningul cancerului colorectal are o eficienţă documentată, fiind stabilit ca 60% din decese pot fi evitate prin screening. Pe de altă parte, în absenţa screeningului, numărul de pacienţi diagnosticaţi cu cancer colorectal va creşte cu 80% până în 2040”, a atras atenția prof. dr. Cristian Gheorghe, managerul de proiect.

Până la finalul anului 2023, 50.001 persoane vor beneficia gratuit de programul de screening pentru identificarea cancerului colorectal, de trimiterea la specialist pentru investigații și realizarea a minimum 2104  endoscopii pentru persoanele depistate pozitv în urma efectuării testului FIT. În paralel, se derulează o campanie de informare, educare și conștientizare a populației cu privire la serviciile de screening oferite prin proiect, cu scopul de a promova descoperirea bolii în stadiile incipiente și de a permite tratarea ei adecvată înainte de a reprezenta o amenințare pentru individ și/sau comunitate.

Sunt eligibile pentru a beneficia de screening gratuit persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-74 ani care au domiciliul/ resedința în regiunea Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman). Activitățile de screening se derulează prin intermediul medicilor de familie, iar până în prezent sunt afiliați 54 de medici de familie din cei peste 150 de medici așteptați să facă parte din program până la sfârșitul lui 2023. Pentru buna desfășurare a screeningului, medicilor de familie li s-au pus la dispoziție teste FIT, accesorii IT, frigidere, materiale informative și materiale consumabile necesare desfășurării activității.

"Programul de screening pentru cancerul colorectal este considerat de către experții OMS ca fiind unul dintre cele mai dificile programe de screening, deoarece presupune 2 investigații: testul pentru hemoragii oculte fecale și, pentru cei cu test pozitiv, o investigație invazivă, colonoscopia,  care permite diagnosticul leziunilor premaligne (polipii colorectali) și tratamentul acestora (rezecția endoscopică de regulă în cursul aceleiași colonoscopii), precum și diagnosticul cancerului în stadii precoce, care beneficiază de tratament chirurgical. Populația eligibilă pentru screening va completa un chestionar de risc înmanat de către medicul de familie împreună cu testul imunologic de hemoragii oculte fecale (test FIT). Dintre subiecții care primesc test FIT se estimează că aproximativ 5% vor fi pozitivi, iar aceștia vor fi îndrumați de către medicul de familie pentru consult gastroenterologic și colonoscopie", a mai spus managerul proiectului.

Reducerea cu 50% a riscului de cancer colorectal

Până acum, 120 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50-74 ani, din mediul rural, au efectuat chestionarul de risc pentru cancer colorectal, li s-a înmânat testul FIT și au fost înscrise în Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului, gestionat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

”Mortalitatea prin cancer colorectal este în creștere în România. Doar 6% din populația cu vârsta între 50 și 74 de ani a beneficiat până în prezent de teste de screening pentru cancerul colorectal. Este nevoie de acțiuni care să reducă riscul de cancer colorectal în populația României cu 50%. Referitor la programele de screening derulare, este pentru prima dată în 30 de ani când am reușit să stabilim un parteneriat cu Direcția de Evidența Populației, care ne-a pus la dispoziție baza de date populațională pe grupe de vârstă (adresa, sexul, vârstă eligibilă). Toate aceste proiecte de screening trebuie să ajute la definirea traseului pacientului sănătos, asimptomatic, la consultații preventive la medicul de familie. Atrag atenția că România cheltuie 2% din bugetul sănătății pe Prevenție”, a declarat dr. Carmen Ungurean, cordonator partener metodologie și monitorizare ROCCAS II din partea Institutului Național de Sănătate Publică.

Proiectul ”Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II – Sud-Muntenia” are o valoare totală de aproape 24 milioane lei și se desfășoară în județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente