Membrii comisiei speciale BECA au discutat, la întâlnirea din 1 iulie, cu raportorii ENVI câteva dosare cheie legate de îngrijirea și controlul cancerului, aflate pe agenda Parlamentului European. Au fost examinate, în special, strategia farmaceutică a UE, care vizează asigurarea accesului pacienților la medicamente la prețuri accesibile și sprijinirea competitivității, inovării și sustenabilității industriei farmaceutice din UE și Regulamentul privind evaluarea tehnologiilor medicale (HTA), care va înlocui actualul sistem de cooperare între statele membre, finanțat de UE, pe bază de proiecte, în ceea ce privește evaluarea tehnologiilor medicale, cu un cadru permanent de lucru comun.
Referitor la raportul din proprie inițiativă al ENVI privind strategia farmaceutică a UE, raportorul ENVI, Dolors Montserrat, a declarat că au fost primite peste 100 de amendamente care conțin propuneri relevante. ”În luna noiembrie vom vota în plen acest raport. Aș vrea să amintesc câteva aspecte esențiale ale strategiei faramaceutice europene: cerem un cadru european de evaluarea a planurilor naționale de combatere a cancerului și, în special, a cancerului pediatric; o evaluare a tuturor medicamentelor pentru a putea asigura accesul la medicamentele inovatoare, atât de necesare pacienților bolnavi de cancer. Avem nevoie de o piață strictă a medicamentelor la nivel european, aceasta însemnând un streamline în toate politicile europene pentru a ne asigura că accesul la medicamente și tratamente este asigurat pentru toți cetățenii europeni, cerem îmbunătățirea transparenței în ceea ce privește costurile și disponibilitatea medicamentelor, precum și transparență în ceea ce privește utilizarea fondurilor publice privind cercetarea și dezvoltarea medicamentelor”.
În ceea ce privește Regulamentul privind evaluarea tehnologiilor medicale (HTA), este de apreciat că „avem un accord instituționalizat. În Consiliu, acest acord a fost blocat timp de trei ani, dar, în sfârșit, pe 22 iunie am reușit să ajungem la o poziție comună. Scopul este acela de a sprijini luarea de decizii în domeniul sănătății”, a declarat Jytte Guteland, membru ENVI. Aspecte cheie ale acestui acord includ: introducerea unor garanții clare privind utilizarea evaluărilor clinice comune pentru a se asigura că acestea sunt anexate la evaluările naționale și că statele membre trebuie să raporteze cu privire la utilizarea lor în cadrul evaluărilor naționale ale tehnologiilor medicale; stabilirea unor criterii clare privind selecția consultărilor științifice comune pentru a se asigura condiții de concurență echitabile pentru toți actorii relevanți; un termen mai scurt pentru punerea în aplicare completă a domeniului de aplicare a tehnologiilor medicale.