Spitalele publice de fază I și II și suport COVID pot începe să depună proiecte pentru a cumpăra sisteme de detectare și prevenire a incendiilor și pentru a reabilita infrastructura electrică.
Ghidul solicitantului „Creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale” a fost publicat pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE): https://mfe.gov.ro/poim-lanseaza-ghidul-cresterea.../ Depunerea proiectelor este prevăzută pentru perioada 19.03.2021 – 31.12.2021.
MIPE a publicat ghidul solicitantului care stabilește condițiile specifice de accesare a fondurilor nerambursabile pentru creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale. Astfel, 50 milioane euro fonduri nerambursabile se vor îndrepta către spitalele publice de fază I și II și suport COVID din sistemul sanitar public din România pentru investiții care să asigure susținerea structurilor care utilizează fluide medicale pentru desfășurarea actului medical terapeutic și a structurilor mari consumatoare de energie electrică.
Acțiunile finanțabile din cadrul viitoarelor proiecte vor putea include instalarea de sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii cu acoperire totală și de detectare semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă, în așa fel încât să crească gradul de securitate la incendii. Pot fi reabilitate, modernizate și extinse, totodată, infrastructurile electrice, de ventilare și tratare a aerului, precum și infrastructurile de fluide medicale.
Beneficiarii măsurilor de finanțare propuse vor fi spitalele publice de fază I și II și suport COVID din sistemul public sanitar, desemnate prin ordinul ministrului Sănătății nr. 555 din 3 aprilie 2020, cu modificările și completările ulterioare: Ministerul Sănătății și alte ministere cu rețea sanitară proprie, spitalele publice de fază I și II și suport COVID din sistemul public sanitar aflate în subordinea, autoritatea sau în coordonarea acestora, alte autorități și instituții publice centrale, precum și spitalele publice de fază I și II și suport COVID din sistemul public sanitar aflate în subordinea, autoritatea sau în coordonarea acestora/Spitalul Universitar de Urgență Elias, consiliile județene, consiliile locale, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București pentru spitalele publice de fază I și II și suport COVID din sistemul public sanitar.
Un solicitant poate propune spre finanțare investiții care vizează unul sau mai multe spitale publice de faza I și II și suport COVID. Pentru a facilita procesul de evaluare și, ulterior, de implementare se recomandă depunerea de către solicitanți a unui singur proiect sau a unui număr cât mai redus de proiecte, în funcție de maturitatea intervențiilor vizate.