24 de țări europene au programe populaționale de screening pentru cancerul de sân

Cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor din Europa, reprezentând aproape 384.000 de cazuri noi și peste 97.000 de decese anual (în 2022). Un sfert din cazurile de cancer de sân pot fi prevenite.

Programele de screening sunt eficiente în prevenirea deceselor cauzate de cancer, iar studiile au arătat o reducere cu 34% a deceselor specifice cancerului de sân în urma implementării acestora. Dovezi recente sugerează că, dacă acoperirea programelor de screening ar ajunge la 100% din femeile eligibile, s-ar putea evita încă 20-29% din decesele cauzate de cancer. Programele pentru screening oferă, de asemenea, o oportunitate pentru alte acțiuni de promovare a sănătății. România ocupă un nedorit loc 1 în ceea ce privește femile cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani care au declarat că nu au avut niciodată o mamografie, în funcție de nivelul de educație (2019). În Europa, femeile eligibile, cu un nivel de educație mai scăzut, au declarat că au participat mai rar la examinările mamare cu raze X decât femeile eligibile cu un nivel de educație mai ridicat. În 2019, diferența în ceea ce privește examinarea auto-raportată între femeile cu cel mai înalt și cel mai scăzut nivel de educație a fost de până la 35 puncte procentuale în unele țări.

sursa

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente