Lupta împotriva cancerului va beneficia, și în anul 2024, de fonduri substanțiale alocate de autoritățile europene, mai ales în contextul în care se estimează că numărul cazurilor de cancer nou diagnosticate și de decese din motive oncologice va cunoaște creșteri semnificative.
”Anual, în Europa, sunt diagnosticate 2,7 milioane de cazuri de cancer. În acest an vom aloca aproape 120 milioane de euro pentru proiecte noi de combatere a cancerului. Printre ariile de investiții se numără accesul la medicină personalizată, îmbunătățirea protecției față de cancerele prevenibile prin rate crescute de vaccinare împotriva HPV și hepatitei, integrarea tehnologiilor digitale în îngrijirea și tratamentul cancerului”, a anunțat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Mondiale a Cancerului.
Factorii de decizie la nivel global colaborează pentru a îmbunătăți prevenția, diagnosticul, tratamentul și calitatea vieții persoanelor afectate de boli oncologice.
”Astăzi, pentru a eradica cancerul cervical și alte tipuri de cancere provocate de virusuri, am prezentat o nouă recomandare pentru cancerele prevenibile prin vaccinare contra HPV și hepatita B, adăugând o nouă acțiune emblematică pilonului de prevenție. Progresăm pentru a realiza, până în 2025, prima rețea europeană a centrelor comprehensive de cancer, pentru a îmbunătăți accesul la îngrijiri de înaltă calitate. Am lansat prima colaborare UE-SUA în domeniu oncologic, unind Planul European de Combatere a Cancerului și ințiativa americană Cancer Moonshot. Toate aceste acțiuni înseamnă peste 450 de factori de decizie care vor colabora în proiecte comune. Aproape 600 de milioane euro din EU4Health au fost programate pentru a îmbunătăți tratamentul și îngrijirea cancerului. Programele de formare vor fi extinse la 100 de centre de cancer în cel puțin 15 state membre în anul următor. Și peste 200.000 de imagini sunt disponibile pentru profesioniștii din domeniul sănătății în platforma Cancer Image Europe, astfel încât aceștia să poată dezvolta diagnostice, tratamente și instrumente de îngrijire mai precise”, a afirmat și Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară.
Ea a mai anunțat prezentarea, în următoarea perioadă, a primului Cod de conduită al UE privind accesul echitabil al supraviețuitorilor de cancer la serviciile financiare, astfel recunoscând dreptul de a fi uitat pentru toți supraviețuitorii cancerului.