Autoritățile au anunțat că licitația pentru primul Centru de excelență pentru diagnosticarea și tratamentul cu protonoterapie ar putea începe în luna august.
”Protonoterapia este o soluție inovatoare de tratament a afecțiunilor oncologice și eu cred că trebuie să facă parte din pachetul nostru de răspuns, strategic, pentru combaterea cancerului în România. Pentru pacienți, accesul la o terapie cu grad mare de eficiență și grad minim de efecte adverse este crucial. În același timp, ne asigurăm că putem pregăti aici viitoarele generații de specialiști care pot să opereze cu acest tip inovator de tehnologie”, a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul unui workshop la care au participat experți în radioterapie/protonoterapie, ingineri radiologi, medici, organizații profesionale specializate (resurse umane etc.).
Studiile de piață estimează costuri de 120 de milioane de euro pentru proiectarea și execuția noului centru de protonoterapie, iar fondurile pot fi asigurate prin finanțare europeană.
”Avem nevoie de protonoterapie în România, fără doar și poate. La fel ca orice proiect crucial din sănătate ne confruntăm cu două provocări macro: factorul timp și factorul financiar. În termeni de timp, mizez pe o organizare cu celeritate a procedurilor de licitație, care ar putea începe chiar în august sau în lunile următoare. În termeni de provocări financiare suntem foarte onorați și recunoscători să avem alături de noi Comisia Europeană, pentru că mizăm pe finanțarea acestui obiectiv din fonduri Europene nerambursabile”, a subliniat secretarul de stat Alexandru Rogobete.
Protonoterapia este o formă avansată de terapie pentru tratarea cancerului, care utilizează particule de protoni pentru a furniza doze precise de radiație către tumori. Această tehnică este diferită de radioterapia convențională, care folosește raze X sau radiație cu fotoni.