1% dintre români sunt pacienți oncologici

Peste 204.700 români, reprezentând 1% din populație, sunt pacienți oncologici, incluși în Programul național de oncologie, potrivit datelor prezentate de dr. Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

”Aceste cifre, ce reflectă realitatea din primele 9 luni ale anului 2023, arată de fapt, că nu știm să mergem la medicul de familie. Avem nevoie mai mult ca oricând să înţelegem că există şansa de a fi asigurat şi există neşansa de a nu fi asigurat în sistemul medical de sănătate. A fi asigurat îţi dă drepturi, dar îţi dă şi obligaţii. Sper ca fiecare om, în luna lui de naştere, să meargă să se programeze la medicul lui de familie şi nu doar pentru analize”, a spus președintele CNAS în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului.

Programul național de oncologie are 6 subprograme: tratament medicamentos, reconstrucție mamară după afecțiuni oncologice prin endoprotezare, monitorizare a afecțiunilor hematologice maligne, radioterapie, diagnostic genetic al tumorilor solide maligne și testare genetică.

 

Top 3 cancere la femei

European Cancer Information System (ECIS) estimează, pe baza tendințelor de incidență, că în România, în anul 2022, s-au înregistrat 45.612 cazuri noi de cancer în rândul femeilor. Cancerul de sân, cel colorectal și cel de col uterin însumează cea mai mare pondere.

”Datele Institutului Național de Sănătate Publică aferente anului 2020 arată că au fost înregistrate 3.478 de decese din cauza tumorii maligne a sânului la femei, reprezentând o rată de mortalitate de 30,7 la un milion de femei din România. Rata de mortalitate din cauza cancerului de sân este de 7% din numărul total de decese din motive oncologice”, a afirmat și senatorul Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, membru al Comisiei pentru sănătate.

În ceea ce privește cancerele prevenibile prin vaccinare, România este țara Uniunii Europene cu cea mai mare incidență (de 2,5 ori mai mare) și mortalitate (de peste 3 ori) prin cancerul de col uterin. Practic 1 din 9 cazuri noi si 1 din 7,5 decese de cancer de col uterin înregistrate în UE27 provin din România. În fiecare an, aproape 3.400 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin și circa 1.800 femei își pierd viața din cauza acestei maladii.

”Suntem încă pe primul loc în Europa la mortalitatea prin cancer de col uterin, în timp ce în alte ţări această boală este vindecabilă. Şi asta pentru că, la noi, depistarea se face în stadii avansate de boală, iar programul de vaccinare anti-HPV a înregistrat abia în ultimii doi ani un oarecare interes şi progres”, a transmis conf. dr. Carmen Orban, consilier de stat în cancelaria prim-ministrului Marcel Ciolacu.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente